Facebooktwitterlinkedin

Bent u commissaris/toezichthouder en toe aan verdieping van uw eigen professionaliteit als commissaris? En staat u open voor de nieuwe inspiratie die deze zoektocht u kan brengen in uw bestuurlijke werk? Sluit u dan aan bij een van de PIT groepen!

Vanaf het najaar van 2017 stelt PIT de zeer gewaardeerde PIT groepen (Professionele Intervisie voor Toezichthouders) open voor alle commissarissen/toezichthouders uit verschillende branches. Sinds meer dan vijf jaar verzorgen de initiatiefnemers van PIT, Platform Innovatie in Toezicht, de zogenaamde PIT inspiratiegroepen, voor verschillende organisaties. Het doel van deze groepen is om onder begeleiding van een inspirator en moderator in kleinere groepen te werken aan professionele verdieping in de vorm van uitwisseling over de do’s en de don’ts in de praktijk van het interne toezicht. De feedback van de deelnemers is steeds erg positief, en uiteindelijk heeft PIT een aantal van de ervaringen, en de gebruikte methodes, vastgelegd in een boek: De zwarte doos van de boardroom. De PIT-inspiratiegroepen werden tot nu toe aangeboden aan de partners van PIT en, via de VTW, aan commissarissen van woningcorporaties. Over de inzichten uit vijf jaar inspiratiegroepen samen met VTW kunt u lezen in deze blog van Karin Doms.

Tekening: Marion van de Wiel www.sneltekenaars.com
Tekening: Marion van de Wiel www.sneltekenaars.com

Op veler verzoek heeft PIT het initiatief genomen om deze PIT-groepen landelijk te organiseren, met open inschrijving voor toezichthouders en commissarissen uit alle sectoren.
Een PIT-groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers die elkaar niet kennen of tegenkomen in hun zakelijke omgeving en komt in eerste instantie drie keer bijeen. De eerste bijeenkomst staat in het teken van persoonlijke kennismaking, inventarisatie van thema’s en cases en afspraken over de vorm/methodiek en de begeleiding bij de discussie (of intervisie). In de tweede en derde bijeenkomst worden de ingebrachte thema’s en cases uitgediept.

Voor toezichthouders is het hebben van een veilige plek waar je vrijuit kunt praten over wat je bezighoudt van groot belang. De kennis, de ervaring en de betrokkenheid van de PIT inspiratiegroepen maakt deelnemen in mijn groep tot een leerzame en ook erg prettige ervaring.Willem Ligtvoet, voorzitter RvC woningcorporatie Thuis

Thema’s die aan de orde kunnen komen:
• Hoe zorg je dat je de juiste informatie krijgt van het bestuur?
• Hoe vergroot je zicht op je eigen blinde vlekken?
• Wanneer/hoe maak je onbestemde twijfels over gedrag van collega commissarissen en/of bestuurder bespreekbaar?
• Hoe vul je de rol van voordrachtcommissaris goed in?
• Hoe ga je om met social media in de boardroom? Etc. etc. etc.

De bijeenkomsten duren drie uur. Tijdstippen en locaties worden in overleg met de deelnemers ingepland. Na deze drie bijeenkomsten beslist de groep of er een vervolg aan wordt gegeven.

Bij de PIT-groepen wordt gebruikgemaakt van de methodes die in het boek De zwarte doos van de boardroom worden behandeld. Deelnemers ontvangen ook een exemplaar van het boek.

Positief kritisch en charmant confronterend in dialoog over toezicht en de risico’s en kansen.Wim Dankelman commissaris bij woningcorporatie De Veste

De groepen worden begeleid door Karin Doms of een andere PIT partner als inspirator en moderator van de groepsdiscussies. Deze partners hebben ruime ervaring met het begeleiden van groepsprocessen, zodat er voor iedere groep gezocht kan worden naar de best passende methode (o.a. Theory U, socratisch gesprek, intervisie tot en met vormen van meditatie/mindfulness). In het stuk Het inzicht staat centraal, niet het antwoord kunt u wat meer lezen over doel en aanpak van de PIT groepen.

pit1
Tekening: Marion van de Wiel www.sneltekenaars.com
Wat is het stimulerend om met een vertrouwde club toezichthouders van verschillende organisaties te klankborden over je dilemma’s! Door de inspirerende werkvormen leer je niet alleen op het moment dat je zelf je een vraag inbrengt, maar ook als je met anderen meedenkt. Het groepsproces verdiept en verscherpt je zelfreflectie. Fennemiek Gommer, toezichthouder in de zorg

Praktisch:
Aanmelden: Kan het hele jaar door. Zodra er een groep gevormd kan worden, ontvangt u van ons daarover bericht.

Samenstelling: Minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. Voor de definitieve samenstelling van de groep, gaan we eerst na of er geen sprake is van belangenverstrengeling. Een groep kan bestaan uit commissarissen en toezichthouders uit alle sectoren.

Locatie: Bij voldoende aanmeldingen stellen we de groepen samen op basis van regio. Voor gemengde groepen zoeken we een locatie in het midden van het land. Indien van toepassing, wordt voor een lichte maaltijd gezorgd.

Prijs: De eerste drie sessies kosten € 475,- (exclusief BTW en inclusief boek De zwarte doos van de boardroom). Vervolgsessies kosten € 195,- exclusief BTW. PIT partners krijgen 25% korting op deze prijzen.

Inschrijven: U kunt zich inschrijven door de volgende gegevens naar het secretariaat van PIT (info@toezichtmetpit.nl) te sturen: naam, woonplaats, mailadres, organisatie waarvan u toezichthouder of commissaris bent en eventueel factuuradres. Na inschrijving en indeling in een groep, ontvangt u per mail een factuur voor de eerste drie sessies. Uw inschrijving is definitief als deze is voldaan. Eventuele vervolgsessies van uw groep worden per keer gefactureerd.

Basisregels: PIT verzorgt met plezier de PIT groepen voor u. Om te zorgen dat alles soepel blijft lopen, hebben we een aantal basisregels opgesteld. Via deze link kunt u deze in een PDF nalezen.

Data: De data voor de bijeenkomsten worden in overleg met de groep vastgesteld. Aangezien dit gezamenlijk gebeurt, gaan we ervan uit dat alle deelnemers zich hieraan committeren. Mocht u onverhoopt toch niet kunnen op de voorgestelde datum, dan gaan we ervan uit dat de betalingsverplichting toch blijft bestaan. In overleg kan er altijd voor gekozen worden om een andere datum te vinden of een andere oplossing te zoeken.

Permanente Educatie: Voor commissarissen van woningcorporaties is er de mogelijkheid per bijeenkomst 3 PE te punten bij te schrijven.

pit8
Tekening: Marion van de Wiel www.sneltekenaars.com
Deelnemen aan een inspiratiegroep is meer dan intervisie: Het geeft inzicht in je persoonlijke zoektocht naar vernieuwend en verantwoordelijk toezichthouderschap. Ik beleef veel plezier aan de inspiratiegroep, het is een veilige manier om te sparren met andere toezichthouders over je rol en positie als commissaris. Via de inspiratiegroep kan ik ook in de keuken kijken van andere toezichthouders die in andere sectoren toezicht houden. Dit brengt inspiratie over andere vormen van toezicht en maakt dat mijn maatschappelijke betrokkenheid groeit en de meerwaarde van het werk als commissaris versterkt. Felicitas Crutzen, commissaris woningbouwcorporatie
– De naam inspiratiegroep dekt precies de lading: vol inspiratie en gestut door de feedback van collega-commissarissen rijd ik na afloop weer naar huis…
– De methodiek van de inspiratiegroepen werkt beter dan het beste PE-aanbod.
– Fijn om collega-commissarissen die de setting begrijpen als klankbord te gebruiken.Leny Braks, oa. voorzitter RvC Trivire
Delen van eigen dilemma’s leidt door interactie met de andere deelnemers vaak tot verrassend nieuwe inzichten.Arie Elsenaar, voorzitter RvC Patrimonium, Veenendaal
Facebooktwitterlinkedin