Facebooktwitterlinkedin
Uitnodiging
Op vrijdag 20 mei van 15.00 tot 18.30 vindt het PIT café plaats over ‘De buitenblik naar binnen halen’, oftewel over het vraagstuk van ‘inbedding en legitimiteit’. Dit keer zijn we te gast bij Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam.
Stadgenoot

Een uitnodiging aan iedereen, maar vooral aan toezichthouders bij woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen, om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen.

Bestuurders en toezichthouders bij zorgaanbieders of woningcorporaties kennen allemaal de worsteling uit de praktijk: Hoe haal ik de buitenblik naar binnen? Wat brengt mij dat?

Voor stakeholders is een belangrijke rol weggelegd aan de voorkant van het beleidsproces van maatschappelijke ondernemingen. Daarbij zijn er verschillende wettelijke vereisten van participatie en consultatie waaraan moet worden voldaan. Maar wie zijn die stakeholders? De huurder, de cliënt of ook lokale stakeholders? Met wie ga je de dialoog aan? Welke innovatieve werkvormen zijn daarbij denkbaar?

Op zoek naar antwoorden gaan we in gesprek met elkaar, en met enkele mensen die een bijzondere belangstelling voor het onderwerp hebben.Pit cafe Toezicht en intuitie nazit

Gerard Anderiesen, lid Raad van Bestuur Stadgenoot, neemt ons mee in zijn ervaringen met de Maatschappijraad bij Stadgenoot.  Hoe is het ontstaan? Wat heeft het gebracht?

Willem van Leeuwen, Lid RvC Stadgenoot en tevens auteur van verschillende publicaties, schetst het waarom van ‘maatschappelijke inbedding en legitimiteit’ en brengt ons verschillende voorbeelden uit de praktijk van wonen, zorg en onderwijs.

Paul Doevendans, adviseur Atrivé en coauteur van Toezien in Legitimiteit, zorgt in het slotgesprek voor verdieping van de begrippen ‘legitimiteit en maatschappelijke inbedding en vult dit aan met dilemma’s uit de eigen praktijk.

Legitimiteit

Het programma van deze middag:

15.00 uur Welkom door PIT Hanske Plenge en Karin Doms

15.10 uur  Introductie Gerard Anderiesen, bestuurder Stadgenoot, over de Maatschappijraad van Stadgenoot

15.30 uur Maatschappelijke inbedding en legitimiteit, door Willem van Leeuwen, Lid RvC Stadgenoot

15.45 uur Korte pauze

16.00 uur Gesprekstafels

16.45 uur Afsluiting Conny Heemskerk: inzichten per tafel en slotgesprek met inhoudelijke voeding en duiding door Paul Doevendans, adviseur Atrivé.  

17.30 uur Napraten, tijd voor een hapje en een drankje

Na de inleidingen gaan we uiteen in vier gesprekstafels, met elk een eigen thema. Als u zich inschrijft voor deze middag, sturen we u een keuzeformulier toe, waarop u uw voorkeur voor een thema kunt uitspreken.

  • Tafel 1: De patiënten dichterbij. Strategieën cliëntenraad in de zorg. Mmv PIT partners
  • Tafel 2: Maatschappijraad Stadgenoot. Hoe werkt dat in de praktijk? Mmv Hanneke Schreuders, Platform 31 en Lid Maatschappijraad Stadgenoot
  • Tafel 3: Klantenpanels. Wat zijn de opbrengsten? Mmv Carla Klein, Luisterpunt
  • Tafel 4: Out of the box: wat is de legitimatie van legitimiteit? Mmv PIT Partners

Na de gesprekken in kleinere kring maken we plenair de som op: Wat is het belang van maatschappelijke inbedding en legitimiteit? Welke voorbeelden kennen we uit eigen praktijk?

Daarna is het tijd voor informele uitwisseling van ervaringen en een hapje en een drankje.

Voorbereiding:

Alvast inlezen over het onderwerp?

Via deze link kom je bij het boekje Toezien in legitimiteit dat Willem van Leeuwen en Paul Doevendans schreven in opdracht van de VTW, Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties.

Via deze link kom je bij het artikel Inzicht in maatschappelijk budget corporaties van Hanneke Schreurders en Anne-Jo Visser van Platfrom31 en Jochum Deuten, verschenen in het Tijdschrift voor de volkshuisvesting.

Lees ook hoofdstuk 7 van Toezicht en de Maatschappelijke Onderneming, balanceren in het krachtenveld, Willem van Leeuwen en Paul Simons, Van Gorcum 2012. Het boek is hier te bestellen.

Als je eigen voorbeelden in wil brengen kun je vooraf contact opnemen met PIT partner Conny Heemskerk, bereikbaar via c.heemskerk@xs4all.nl.

Inschrijven en kosten:

Partners van PIT kunnen het café bezoeken als onderdeel van hun partnerschap. (Let op: bij een no-show na aanmelding wordt 50 euro in rekening gebracht.)

Introducés (d.w.z. toezichthouders/potentiële PIT partners) zijn welkom en betalen 50 euro pp. Dit kan contant aan de ingang voldaan worden, u krijgt een kwitantie. Pinnen is niet mogelijk! Mocht de introducé na afloop besluiten PIT-partner te worden dan wordt dit bedrag met de partnerschapsbijdrage verrekend.

Het aantal deelnemers aan het café is beperkt, inschrijving is op volgorde van aanmelding. Vol is vol, dus zorg dat je er snel bij bent. Eventbrite

Inschrijven via de Eventbrite-knop hiernaast.

Adres: Stadgenoot, Sarpathistraat 370, 1018 GW Amsterdam

Tijd: van 15.00 uur tot 18.30 uur

Voor alle PIT-partners die nog niet eerder in de gelegenheid waren het boek op te halen ligt er een exemplaar van De zwarte doos van de boardroom klaar!

Dit PIT Café wordt georganiseerd door PIT partners Conny Heemskerk en Yvonne van Kemenade en iedereen die een actieve rol speelt in het programma

Voor de agenda:

PIT café maandag 27 juni: Wim en Aisha in de board, diversiteit in de Raad van Toezicht. Ontvangst in Stadslab Amersfoort: organisatie Hayat Chidi en Yvonne Kemenade

PIT café donderdag 15 september: Aansprakelijkheid en Boardroom Dynamics. Ontvangst bij Judifet De Bilt: organisatie: Ellen Olde Bijvank, PIT partner & Willemien Bisschot (Van Doorne advocaten)

 PIT café reminder

 

Facebooktwitterlinkedin