Facebooktwitterlinkedin

De zwarte doos van de boardroom:
-Wat gebeurt er eigenlijk in de bestuurskamers van onze ondernemingen?
-Welke besluiten worden daar genomen?
-Welke dilemma’s liggen op tafel?
-Binnen welke groepsdynamiek komen besluiten tot stand?
-Is zo’n functie iets voor mij?

Inhoud
Tijdens deze ééndaagse praktijkdag nemen we je mee de boardroom in. We bespreken wat de rol en functie is van de toezichthouder binnen de organisatie en tegen welke dilemma’s je kunt aanlopen. Samen kijken we naar de mogelijke aanpak van die dilemma’s en terwijl we dat doen, reiken we je inzichten en methodieken aan om aan de slag te gaan als eigentijdse toezichthouder.
De opzet van deze dag is mede gebaseerd op ons PIT boek De zwarte doos van de boardroom.
U krijgt het boek na afloop mee naar huis, zodat u de inzichten nog eens rustig na kunt lezen.

Jacques Gerards in Governance Update: ”dit boek toont herkenbare invalshoeken en doet waardevolle handreikingen voor de verbetering van het functioneren van commissarissen of toezichthouders.”

Werkwijze
Tijdens deze dag stellen we een aantal echte en actuele dilemma’s centraal. Deze komen onder andere uit het boek De zwarte doos van de boardroom, en uit onze eigen praktijk en intervisiesessies. Maar er is ook ruimte voor deelnemers om een eigen dilemma in te brengen. Gezamenlijk kijken we naar de vraagstukken die opgeroepen worden. Zo krijgt u letterlijk een inkijkje in de keuken van toezicht, de worstelingen van een toezichthouder: Wat is er (echt) aan de hand? En hoe zou jij daarmee omgaan?
We laten zien welke persoonlijke vaardigheden, de zogenaamde soft skills van een toezichthouder, je helpen. We geven je inzicht in de processen die onderhuids spelen in de vergaderingen en reiken je technieken aan om die processen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de strategische aspecten van de rol van de toezichthouder. Zo kan je als toezichthouder je eigen handelingsrepertoire uitbreiden.
We kijken naar dilemma’s die kunnen spelen binnen de Raad zelf, tussen de Raad en de bestuurder/organisatie en gaan in op dilemma’s die opgeroepen worden door ontwikkelingen als fusies en bestuurswisselingen.
De werkvorm is afwisselend en biedt veel ruimte voor interactie; inleidingen, discussies, vragen, rollenspellen en best-practices.
Deze dag bouwt voort op onze workshop Meer Kijk op Toezicht en gaat dieper in op de persoonlijke vaardigheden van een toezichthouder. De workshop Meer Kijk op Toezicht is sinds 2011 al tientallen keren voor een grote groep enthousiaste aankomende toezichthouders gegeven.

Resultaat
Na afloop van deze dag heb je:
– Inzicht in de belangrijke principes bij toezicht houden (codes good governance, collegiaal bestuur, relatie bestuur/RvT/directie).
– Kennis van een aantal strategische vaardigheden in het bestuurlijke spel.
– Handvaten om dilemma’s te leren herkennen, benoemen en daarmee bespreekbaar te maken.
– Ervaren hoe het is om met anderen te sparren met behulp van de methodiek van PIT

Voor wie:
Voor iedereen (M/V) die een toezichthoudende functie ambieert of die net is begonnen. Minimaal 8 – maximaal 12 personen.

Door wie:
Drs. Karin Doms, toezichthouder/commissaris en actief als interim-manager in de woningsector.
Mr. Hanske Plenge, toezichthouder en brede ervaring op het gebied van governance.

Mail naar info@toezichtmetpit.nl voor de mogelijkheden voor een Masterclass voor een eigen groep of Raad.

 

Facebooktwitterlinkedin