Facebooktwitterlinkedin

Het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2014 ondervroeg bijna driehonderd commissarissen naar de rol van de accountant in hun organisatie. 

Het grootste belang van het functioneren zit volgens de commissarissen vooral in de financiële verslaggeving ten aanzien van de jaarrekening (score belang 4,3 op schaal 5), risicoanalyse ten aanzien van fraude (score 4,3) en huidige risico’s (score 4,2). Het minste belang hechten commissarissen echter aan de bijdrage van de accountant wat betreft de Tone at the Top (score 2,9), de strategievorming (3,0) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (2,9). Het lijkt erop dat accountants vooral gewaardeerd worden om keiharde cijfers, terwijl hun inzicht minder op prijs wordt gesteld als het gaat om ondernemen op de lange termijn. Terwijl ze door hun werkzaamheden wel degelijk inzicht hebben in de toekomstige risico’s en een blik van buiten naar binnen meebrengen.  

Meer lezen? Een korte samenvatting van het rapport op de site van TIAS. Onderaan die pagina ook een link om het hele rapport te downloaden.

 

Facebooktwitterlinkedin